FEASIBILITY STUDY FOR THE IMPLEMENTATION OF A DAIRYPRODUCTION SYSTEM ON 10 HECTARES IN THE MATA REDONDASECTOR IN THE PROVINCE OF CARCHI

Authors

  • Amilcar Alexis Rivera Chamorro Universidad Politécnica Estatal del Carchi
  • Gladys Primavera Urgilés Urgilés Universidad Politécnica Estatal del Carchi

DOI:

https://doi.org/10.32645/26028131.1233

Keywords:

dairy farms, dairy production, economic analysis, environmental impact, social implications

Abstract

Dairy production systems play a fundamental role in the agricultural industry. These systems not only focus on the production of dairy products, but also address critical issues related to environmental sustainability and economic stability. This study focuses on evaluating the viability of a self-sustainable dairy production system in the Mata Redonda sector of the province of Carchi. Surveys, interviews and statistical analyses were used, and the population studied is located in the rural municipality of Chitán de Navarretes. The results show that self sustainable dairy production systems can effectively address the environmental, social and economic challenges associated with traditional dairy production. They also promote fair labor practices and contribute to local economic development. The 5-year financial analysis showed encouraging results. Using a discount rate of 5%, the Net Present Value (NPV) is estimated to be $8,311.27, representing the profit after initial investment and financing costs. The Internal Rate of Return (IRR) of 10.2% indicates that the project will break even and start generating profits in 3 years. The Return on Investment (ROI) of approximately 22.45% indicates a potentially profitable investment. In summary, this study highlights the feasibility of implementing a selfsustainable dairy production system in the Carchi region. The results support the adoption of more sustainable approaches in the dairy industry and provide practical guidance to promote sustainable dairy production.

References

Apolo, V. (2017). Proyecto de factibilidad para la implementación de una granja integral, en el Cantón Puyango, provincia de Loja. Universidad Nacional de Loja. https://dspace.unl.edu.ec/jspui/bitstream/123456789/18947/1/Víctor Alfonso Apolo Oviedo.pdf

Baquerizo, V. (2022). Impacto económico del sector lácteo: un estudio de los gastos publicitarios y las ventas en tiempos de pandemia. Digital Publisher, 5(6), 310–321. https://doi.org/doi.org/10.33386/593dp.2022.6-1.1527

Benavides Moraga, M. A., & Alpízar Herrera, R. (2020). Estudio de pre-factibilidad para los productores agremiados en Asoprolba de Heredia, que permita generar agregación de valor a la materia prima de la leche, mediante la industrialización y comercialización.

Bórawski, P., Pawlewicz, A., Parzonko, A., Harper Jayson, K., & Holden, L. (2020). Factors shaping cow’s milk production in the EU. Sustainability, 12(1), 420.

Calva Parreño, D. L. (2022). Estudio de Factibilidad de un Centro de Acopio de Leche de Ganado Vacuno en la Comunidad Llallanag, Parroquia Tixán. Riobamba, Universidad Nacional de Chimborazo.

CEPAL. (2021). Economía circular y desarrollo sostenible en el Carchi.

Del Prado, A., Scholefield, D., & Chadwick, D. (2009). New integrated dairy production systems: specification, practical feasibility and ways of implementation. DEFRA Final Report IS0214.

Díaz, R., & Rendón, J. (2018). La productividad ecológica del sector lácteo en Colombia: una apuesta ante el cambio climático. Agrociencias y Cambio Climático, 209–240. https://www.researchgate.net/profile/Amalia-

Mendez/publication/351634485_La_sostenlidad_de_los_sistemas_de_produccion_agropecuarios/links/60a298e3a6fdcc21dfe152a9/La-sostenibilidad-de-los-sistemas-de-produccion-agropecuarios.pdf#page=201

Hanrahan, L., McHugh, N., Hennessy, T., Moran, B., Kearney, R., Wallace, M., & Shalloo, L. (2018). Factors associated with profitability in pasture-based systems of milk production. Journal of Dairy Science, 101(6), 5474–5485. https://doi.org/10.3168/jds.2017-13223

Krpalkova, L., Cabrera, V. E., Kvapilik, J., & Burdych, J. (2016). Dairy farm profit according to the herd size, milk yield, and number of cows per worker. Agricultural Economics, 62(5), 225–234.

Latorre, M. (2007). Diseño de una granja integral autosuficiente. Universidad Internacional SEK del Ecuador. https://repositorio.uisek.edu.ec/bitstream/123456789/453/1/tesis diseño de granja ok.pdf

Paz, L., & Ortiz, P. (2018). Uso de residuos de la industria platanera en la acuicultura y el plástico. Revista de Investigación Ambiental, 8(1), 14–26.

Pérez, M. (2020). Dinámicas del sector lácteo como ventaja competitiva frente a los retos de mercados internacionales. Económicas CUC, 42(1), 230–248. https://doi.org/https://doi.org/10.17981/econcuc.42.1.2021.Org.6

Puebla, C., Rebollar, S., & González, F. de J. (2022). Rentabilidad De Una Engorda De Bovinos En Corral Utilizando El Año Cero Y El Año Uno Como Inversión Inicial. Revista Mexicana de Agronegocios, 51(1345-2023–111), 319–331.

Ramirez, J. (2020). Diseño de un modelo de granja integral autosostenible en la finca el Morichito ubicada en el municipio de Villanueva Casanare. Universidad Santo Tomás. https://repository.usta.edu.co/bitstream/handle/11634/24039/2020jhonramirez.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Torrejon Zuta, K. Y. (2023). Análisis de la rentabilidad económica financiera de la producción y comercialización de lácteos montaña dorada, Levanto-2022.

Uriarte Vera, S. A. (2019). Estudio de factibilidad para la instalación de una granja de caprinos lecheros técnicamente conducida en el distrito de Tumán, provincia de Chiclayo.

Vargas García, A. I. (2022). Análisis socioeconómico de la inversión pública en el sector de la educación del Ecuador, período 2015-2020. Facultad de Ciencias Económicas. Universidad de Guayaquil.

Vita, L. (2020). Las fincas integrales y autosuficientes se ponen de moda en el país por la cuarentena. https://www.agronegocios.co/agricultura/las-fincas-integrales-y-autosuficientes-se-ponen-de-moda-en-el-pais-por-la-cuarentena-2993313

Zuba-Ciszewska, M. (2018). The role of dairy cooperatives in reducing waste of dairy products in the Lubelskie voivodeship. Journal of Agribusiness and Rural Development, 47(1), 97–105.

ARTICULO 1

Published

2023-12-22

How to Cite

FEASIBILITY STUDY FOR THE IMPLEMENTATION OF A DAIRYPRODUCTION SYSTEM ON 10 HECTARES IN THE MATA REDONDASECTOR IN THE PROVINCE OF CARCHI. (2023). Tierra Infinita, 9(1), 9-27. https://doi.org/10.32645/26028131.1233