WATER FOOTPRINT GENERATED IN MILK PRODUCTION FROM A LIVESTOCK FARM.

Authors

DOI:

https://doi.org/10.32645/26028131.1242

Keywords:

Agri-food, consumption, water footprint, dairy production

Abstract

The present research was developed at 2950 meters above sea level in the north of Ecuador, Carchi province, Tulcán canton and had the objective of estimating the water footprint for milk production on the San Guillermo farm which has 150 hectares of which 48.76 hectares are dedicated to the production of pastures. To calculate the water footprint in milk, the blue, green and gray water footprint variables were determined by collecting information from the following data: yield of green forage (kg), percentage of dry matter (% DM), dry matter consumption (cms), milk production (l/cow/day), live weight of animals (kg), direct and indirect water consumption (l), water consumption in the stable (l) and consumption of water for washing milking equipment (l) among others. To calculate water consumption in forage production, the CROPWAT-FAO software was used through which the water requirement was estimated using climatological data of the soil and the crop. It was shown that to produce one liter of milk, 0.81 m3 of water is needed, of which 53 % is dammed due to the water requirement of the crop throughout its production cycle. The water footprint for each liter of milk produced on the farm was 805.7l liters, a value that agrees with literature research which shows that for each liter of milk around 1000 liters of water are needed.

References

Briones, S. P. (2022). Estimación de la huella hídrica para la producción de leche en fincas ganaderas de la sierra centro norte. Obtenido de Universidad Central del Ecuador: http://www.dspace.uce.edu.ec/handle/25000/27708

Callejo, A. (19 de febrero de 2014). Necesidades de agua en explotaciones de vacuno lechero. Obtenido de Universidad Politécnica de Madrid: https://oa.upm.es/34679/1/INVE_MEM_2014_186611.pdf

Charlon, V., Tieri, M., Manazza, F., Engler, P., Pece, M., & Frank, F. (Septiembre de 2014). Comparación de dos metodologías de cálculo de huella hídrica en un sistema de producción de leche de Argentina. III Encuentro Argentino de Ciclo de Vida y II Encuentro de la Red Argentina de Huella Hídrica. Obtenido de https://www.researchgate.net/publication/281973097_Comparacion_de_dos_metod ologias_de_calculo_de_huella_hidrica_en_un_sistema_de_produccion_de_leche_de

_argentina

Chuquín, H., Ibarra, M., Cruz, E., & Simbaña, P. (2016). Diagnóstico de cumplimiento de las buenas prácticas pecuarias en la provincia del carchi. Visión Empresarial(6), 193- 208. doi:1390-6852

CONtextoganadero . (04 de Enero de 2023). Cantidad y calidad del agua, factores clave en la producción bovina. Obtenido de CONtextoganadero: https://www.contextoganadero.com/ganaderia-sostenible/cantidad-y-calidad-del- agua-factores-clave-en-la-produccion-bovina

CONtextoganadero. (10 de Agosto de 2017). Requerimientos de consumo de materia seca de los bovinos. Obtenido de CONtextoganadero: https://www.contextoganadero.com/ganaderia-sostenible/requerimientos-de- consumo-de-materia-seca-de-los-bovinos

CONtextoganadero. (01 de Agosto de 2019). ¿Cuánta agua debe dar a un novillo o a una vaca lechera? Obtenido de Contextoganadero: https://www.contextoganadero.com/ganaderia-sostenible/cuanta-agua-debe-dar-un- novillo-o-una-vaca-lechera

Corredor, E., Castro, E., & Páez, E. (2017). Estimación de la huella hídrica para la producción de leche en Tunja, Boyacá. Ciencia y Agricultura, 14(2), 7-17. Obtenido de https://www.redalyc.org/journal/5600/560062888005/html/

Duarte, E. (Agosto de 2011). Uso del Agua en establecimientos agropecuarios. Plan Agropecuario, 139, 52-55. Obtenido de https://www.planagropecuario.org.uy/web/magazine/view/id/149.html

FAO. (2018). Ganadería y manejo sustentable del agua. La Industria Cárnica Latinoamericana, 210.

GADMT. (2021). Plan de Desarrollo y Ordenamiento Territorial Cantón Tulcán . Obtenido de GAD Municipal de Tulcán: https://www.gmtulcan.gob.ec/municipio/rendicion2021/pdf/1.%20PLAN%20DE%2 0DESARROLLO%20Y%20ORDENAMIENTO%20TERRITORIAL/PDOT%20C ANT%C3%93N%20TULC%C3%81N%202020_2023%20-%20FINAL.pdf

Guamán, D., & Illares, F. (2019). Análisis de la huella hídrica en el campus de la Universidad Politécnica Salesiana sede Cuenca mediante el uso de redes de telemetría . Obtenido de Universidad Politécnica Salesiana sede Cuenca.

Hassán, J. (2011). El ciclo de vida en la Producción de leche y la dinámica de las emisiones de gases de efecto invernadero en fincas doble propósito de la península de Azuero, República de Panamá. Obtenido de Tesis de Maestría Centro Agronómico Tropícal de Investigación y Enseñanza : https://repositorio.catie.ac.cr/handle/11554/4944

Hernández, A., Hernández, J., & Tejada, J. (2020). Determinación de la Huella Hídrica en los procesos productivos de la leche y su nivel tecnológico en dos ganaderías del occidente de El Salvador. Revista Agrociencia, 3(15), 76-86. Obtenido de https://www.agronomia.ues.edu.sv/agrociencia/index.php/agrociencia/article/view/1 79

Iglesias, A., Estrela, T., & Gallart, F. (2009). Impactos sobre los recursos hídricos Miteco. Lombardo, S. (2012). Asignación de forraje ¿Cuanto pasto hay que ofrecer a los animales?

Plan Agropecario(143), 32-35. Obtenido de

https://www.planagropecuario.org.uy/web/magazine/view/id/153.html

Lucas, S., & Garcia, R. (2018). El agua en la industria alimentaria. Boletín de la Sociedad Española de Hidrología Médica, 33(2), 157-171. Obtenido de http://hidromed.org/hm/images/pdf/BSEHM%202018_33(2)157- 171_Mu%C3%B1oz-S.pdf

Luque, J. (2018). Calidad de agua para bebida de animales . Obtenido de SCRIBD: https://es.scribd.com/document/416088623/Calidad-de-Agua-Para-Bebida-de- Animales-2018#

Malca, M. (2018). Determinación de la huella hídrica en la ganaderia lechera en el fundo cristo rey, centro poblado. Obtenido de Universidad Nacional de Cajamarca: https://repositorio.unc.edu.pe/bitstream/handle/20.500.14074/2847/%e2%80%9cDE TERMINACI%c3%93N%20DE%20LA%20HUELLA%20H%c3%8dDRICA%20E N%20LA%20GANADERIA%20LECHERA%20EN%20EL%20FUNDO%20CRIS

TO%20REY%2c%20CENTRO%20POBLAD.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Martínez, C., Ruiz, X., & Morales, S. (Julio-Diciembre de 2016). Huella Hídrica de una finca ganadera lechera bajo las condiciones agroecológicas del valle del cauca. Biotecnología en el Sector Agropecuario y Agroindustrial, 12(2), 47-56. doi:10.18684/BSAA(14)47-56

Molina, R. (26 de Mayo de 2011). Sostenibilidad de los sistemas ganaderos localizados en el parque nacional natural de las hermosas y su zona de influencia. Obtenido de Tesis de Maestría Universidad Nacional de Colombia: https://repositorio.unal.edu.co/handle/unal/7347

Molina, R., & Sanchez, H. (2013). Estimación de la huella hídrica en fincas ganaderas de alta montaña en el Valle del Cauca . Conference: XII encuentro nacional y V internacional de los investigadores de las ciencias pecuarias ENICIP, 26.

Muñoz, Q. W. (2014). Cálculo de la huella hídrica en fincas ganaderas ubicadas en la cuenca del río La Villa, Panama . Obtenido de CENTRO AGRONÓMICO TROPICAL DE INVESTIGACIÓN Y ENSEÑANZA.

Novoa, V., Rojas, O., Arumí, J., Ulloa, C., Urrutia, R., & Rudolph, A. (2016). Variabilidad de la huella hídrica del cultivo de cereales, río Cachapoal, Chile. Tecnología y Ciencias del agua, VII(2), 35-50. Obtenido de https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:WJ7FHR0p2yEJ:https://w ww.redalyc.org/pdf/3535/353545556003.pdf&cd=12&hl=es&ct=clnk&gl=ec

NRC, N. R. (2001). Nutrient requirements of dairy cattle. National Academy of Sciences, 234.

Pineda, O. (18 de Diciembre de 2019). El consumo de agua por parte de los bovinos. Obtenido de Engormix: https://www.engormix.com/ganaderia- carne/articulos/consumo-agua-parte-bovinos-t44660.htm

Ramírez, R., & Montiel, V. V. (2011). Programa cropwat para planeación y manejo del recurso hídrico . Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 2(2), 179-195. Obtenido de file:///C:/Users/USER/Downloads/Dialnet- ProgramaCropwatParaPlaneacionYManejoDelRecursoHidr-4181854.pdf

Roldan, L. (10 de Agosto de 2020). ¿Qué es la huella hídrica? Obtenido de Ecología Verde: https://www.ecologiaverde.com/que-es-la-huella-hidrica-2186.html

SOMEX. (30 de Abril de 2021). El agua en la nutrición del ganado. Obtenido de SOMEX: https://somex.com.co/el-agua-en-la-nutricion-del-ganado/

Weather Spark. (s.f.). El clima y el tiempo promedio en todo el año en Tulcán. Recuperado el 29 de Agosto de 2023, de https://es.weatherspark.com/y/20630/Clima-promedio- en-Tulc%C3%A1n-Ecuador-durante-todo-el-a%C3%B1o#google_vignette

Yalta, J. (2018). Determinación De La Huella Hídrica Para La Producción Lechera En Fincas Ganaderas En El Distrito De Florida, Amazonas. Obtenido de Tesis de Maestría Universidad Nacional Toribio Rodríguez De Mendoza De Amazonas, Chachapoyas- Perú: file:///C:/Users/Sandy%20Briones/Desktop/TESIS/Juan%20Yalta%20Vela_%20De terminacion%20de%20la%20produccion%20de%20leche.pdf

ARTICULO 4

Published

2023-12-22

How to Cite

WATER FOOTPRINT GENERATED IN MILK PRODUCTION FROM A LIVESTOCK FARM. (2023). Tierra Infinita, 9(1), 50-64. https://doi.org/10.32645/26028131.1242